Mensen die je helpen - Ziekenhuis
Ziekenhuis
Het moet soms, maar wilt natuurlijk liever niet naar het ziekenhuis. Als je vaak in het ziekenhuis komt, ken je veel van de verpleegkundigen en heb je vast ook een eigen arts die veel van jou weet. Gelukkig is er in het ziekenhuis ook afleiding. Er is immers WiFi!
Dingetjes meenemen naar het ziekenhuis
Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, neem lekker je eigen dekbed en je kussen mee naar het ziekenhuis. Natuurlijk mag je ook andere spullen meenemen, waarmee je je kunt bezighouden. In het dagboekje dat je hebt gekregen bij het houmevast-doosje zit een checklist wat je allemaal mee kunt nemen naar het ziekenhuis.
Wat kun je zelf doen?
Geef goed aan wat je zelf kunt en zelf wilt doen als je bent opgenomen in het ziekenhuis. Verpleegkundigen willen graag voor je zorgen, maar misschien kun je ook best dingen zelf, zoals naar het toilet gaan en jezelf wassen.
Wassen
Misschien vind je het wel vervelend dat een verpleegkundige jou wast. Zeg dit dan gewoon. De verpleegkundige heeft vaker jongeren van jouw leeftijd op de afdeling en samen bedenken jullie wel een oplossing.
Bezoeken
In het ziekenhuis kunnen je vrienden en vriendinnen ook gewoon op bezoek komen.
Papa en mama mogen blijven slapen
Wist je dat je vader of moeder bij jou mag blijven slapen in het ziekenhuis? Ook als je al wat ouder bent kan dat altijd en is dat helemaal niet raar. Op je kamer komt dan een extra bed, zodat je vader of moeder lekker dichtbij is.
Het eten in het ziekenhuis
Vind je het eten in het ziekenhuis echt niet lekker dan zou je kunnen vragen of iemand van thuis of van de familie eens iets lekkers voor je meeneemt. Vraag even aan de dokter of de verpleegkundige of je alles mag eten. Soms mag dat even niet.
Muziek
Laat vriend(en) een afspeellijst met muziek maken voor jou. Dan kan je daar lekker naar luisteren in het ziekenhuis.
Geen enkele vraag is gek
Het kan helpen om je vragen aan artsen op te schrijven. Bijvoorbeeld of je lichaam verandert. Geen enkele vraag is gek. Durf ze te stellen! Wees voorzichtig met wat je vindt op internet. Niet iedere bron is betrouwbaar. Let op met blogs. Dat zijn persoonlijke verhalen van mensen, dat is niet jouw verhaal.
Pijnliniaal gebruiken
Laat weten als je pijn hebt. Pijn kan je bang maken en ervoor zorgen dat je geen energie hebt om andere dingen te doen die je juist heel leuk vindt. Vaak wordt er in het ziekenhuis een score van de pijn bijgehouden. Hiervoor gebruiken ze een pijnliniaal of speciale pijnscorelijsten. Voor artsen en verpleegkundigen is het anders erg moeilijk inschatten hoeveel pijn je hebt. Zo’n pijnliniaal zit ook in het ‘houmevast’-.
Praten over je zorgen
Het kan zijn dat je wel eens met iemand over je zorgen wilt praten. De verpleegkundige kan dan bijvoorbeeld een afspraak maken met een psycholoog, geestelijk verzorger of met een maatschappelijk werker. Die mensen kunnen je proberen te helpen omgaan met je zorgen.
Schrijven lucht op
Gebruik het dagboekje uit het doosje om dingen op te schrijven die je dwars zitten. Je hoeft dat aan niemand te laten lezen en toch kan het enorm opluchten.
Chillen met vrienden of gewoon naar school gaan
Heel veel dingen die in het ziekenhuis moeten gebeuren, kunnen ook thuis gedaan worden. Daar zijn speciale kinderthuiszorgorganisaties voor. Je kunt dan lekker thuisblijven, chillen met je vrienden of gewoon naar school gaan.
Meebeslissen over de behandeling
Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen meebeslissen of ze een behandeling willen of niet (denk aan bijvoorbeeld medicijnen innemen, sondevoeding of fysiotherapie). Voordat een arts een behandeling mag starten is toestemming van je ouders en van jou zelf nodig. Als ouders en jongere het niet met elkaar eens zijn, dan moet de arts de mening van de jongere volgen. Je moet als jongere wel de voor- en nadelen goed tegen elkaar kunnen afwegen. Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelf over een behandeling. Daarvoor mag en moet je dus ook alle vragen stellen die je hebt. En bedenk: domme vragen bestaan niet!
Klassecontact.nl
In het ziekenhuis kun je vaak ook voor school werken. Dan mis je niet zoveel. In sommige ziekenhuizen zijn speciale docenten die lesgeven aan jongeren die lang in het ziekenhuis moeten blijven. Je vader en moeder kunnen ook op jouw school vragen of ze huiswerk voor je mee kunnen nemen. Jouw school kan ook zorgen voor een speciale computer. Hiermee kun je contact houden met je klas en kun je meedoen met de les. Kijk eens op klassecontact.nl. Waarschijnlijk werkt jouw school ook met online les via Zoom of Teams.
Muziek of presenteren?
Altijd al eens iets met muziek of presenteren willen doen? In veel ziekenhuizen hebben ze een studio waarin je je eigen muziek en video-opnamen kunt opnemen.