Jouw gezin - broer en zus
Mijn broer en zus snappen me wel beter, maar nooit helemaal…
Heb je een of meer broers of zussen. Doordat jullie van ongeveer dezelfde leeftijd zijn, kan zo’n broer of zus je soms beter begrijpen dan een volwassene. Maar soms is het voor een broer of zus ook moeilijk dat jij ziek bent. Net als voor jou.
Leg uit hoe je je voelt
Weten je broer(s) en/of zus(sen) hoe jij je soms voelt? Of merken ze dat vanzelf, als je boos wordt of verdrietig bent? Het is heel normaal dat je gemakkelijker boos kunt worden op een broer of zus dan op een vriend(in). Dat komt omdat je elkaar zo goed kent. Ruzie maken komt in elk gezin voor. Probeer als je boos bent ook uit te leggen waardoor dit komt en maak het samen ook weer goed.
Je gevoel delen
Het kan gemakkelijker zijn om je gevoel te delen met een broer of zus dan met je ouders. Als je in ieder geval maar niet alleen blijft met je gevoel. Dat is het belangrijkst. Want als niemand weet hoe jij je (soms) voelt, dan kunnen anderen je ook niet begrijpen en al helemaal niet helpen.
Hoe word je geholpen?
Hoe helpen je broers of zussen jou? Vind je het fijn dat ze dat zo doen? Het helpt als je zelf ook vertelt wat je prettig vindt en wat niet. En natuurlijk is het helemaal mooi ook als je weet hoe jij graag geholpen zou willen worden en ze dat kan vertellen.
Ben je soms jaloers?
Misschien ben je soms ook wel een beetje jaloers op je broer of zus. Omdat die iets doet wat jij niet kunt. Dat is niet raar. Dat komt omdat je zelf ook graag meer wilt kunnen. En daar kun je boos of verdrietig van worden.
Aanpassen of helpen
Het is voor broers en zussen ook niet altijd gemakkelijk om met een zieke broer of zus om te gaan. Soms passen ze zich heel erg aan of ze helpen mee met jouw verzorging of behandeling. Het kan ook zijn dat ze juist vinden dat jij veel meer aandacht krijgt en best jaloers op je zijn. Hoe gaat dat bij jou thuis? Het kan helpen om er samen over te praten.
Leuke dingen met je broer of zus
Doe je graag leuke dingen met je broer of zus? Ook als je in bed ligt, kun je leuke dingen doen met elkaar. Hier een paar tips die je kunt proberen:
-
- Schaduwfiguren maken op de muur
- Kijken wie het langst stil kan blijven zitten zonder te lachen
- Lekker samen op de bank kruipen of in bed en luisteren naar mooie muziek
- Sneeuwballen maken van krantenpapier en elkaar daarmee bekogelen
- Gezichtjes tekenen op ballonnen en daarmee overgooien
- Samen naar een film kijken
- Samen fantasieverhalen verzinnen
- Gamen
- Haren opsteken en opmaken
- Samen gekke bekken trekken
- Samen rare geluiden maken
- Kietelspelletjes doen
- Liedjes zingen
Nieuwe manieren om dingen te doen
Soms moet je nieuwe manieren bedenken om dingen met elkaar te doen. Hieronder vind je wat voorbeelden die jongeren al bedacht hebben:
-
- Bordspelletjes: vorm samen een team en spreek af wat jij mag doen, bijv. met de dobbelsteen gooien of het kaartje voorlezen.
- Balspelletjes: tennissen terwijl je op een stoel zit of spelen met een zachte bal van schuim.
- Woordspelletjes: jij roept een woord en je broer of zus moet dat op een grappige manier uitbeelden.
- Dansen: ritmes natikken met je handen.
- Doen alsof: leg plaatjes van bekende mensen op een rij. Je broer of zus doet iemand na en jij moet raden wie het is. Voelspelletjes: probeer iets te herkennen door te voelen (zonder te kijken).
- Spiegelbeeld: Kijk elkaar in de ogen en doe elkaar dan precies na, alsof je in de spiegel kijkt.