Mensen die gewoon bij je horen - Verkering
Spannend hoor verkering, maar ook best lastig
Dat je verliefd wordt, is heel normaal. Ook als je ziek bent. Het is superfijn, maar het kan ook knap lastig zijn. Het is niet zo eenvoudig om eens lekker met zijn tweeën te zijn als je niet of moeilijk naar buiten kunt.
Verliefd zijn
Ben je wel eens verliefd? En heb je al eens verkering gehad? Veel jongeren vinden het moeilijk om verkering te vragen, omdat ze bang zijn dat die ander toch ‘nee’ zal zeggen, omdat ze ziek zijn. Dat is niet raar. Maar het is goed om te weten dat verkering vragen voor iedereen spannend is, ook als je niet ziek bent. En als je het niet probeert, lukt het zeker niet.
Zeggen wat je voelt
Misschien vind je het wel ingewikkeld om met je vriend of vriendin te praten over je ziekte. Of denk je dat hij of zij niet van je houdt omdat je ziek bent. Dat is niet gek. Ook gezonde jongeren zijn vaak onzeker over hun verkering. Toch is het belangrijk om gewoon te zeggen wat je voelt of denkt en je vriendje of vriendinnetje te vragen dat ook te doen. Dan weet je wat je aan elkaar hebt.
Praten over verkering
Veel jongeren merken dat verkering krijgen niet zo vanzelfsprekend verloopt als bij gezonde leeftijdgenoten. De beperkingen die je hebt, kunnen je dan nog meer in de weg gaan zitten. Dat is heel begrijpelijk. Je kunt het helaas niet altijd wegstoppen. Blijf er daarom zoveel mogelijk samen over praten.
Online praten
Vind je praten een beetje ongemakkelijk? Veel jongeren vinden het makkelijker om te (sn)appen. Dan hoef je elkaar niet aan te kijken en kun je zelf kiezen wanneer je iets stuurt. En je kunt rustiger nadenken over hoe je iets wilt zeggen. Dat kan helpen.
Verkering is privé voor jou
Soms vinden jongeren dat hun ouders zich veel bemoeien met hun verkering. Als je dat vindt, wordt dan niet meteen boos, maar bespreek gewoon met je ouders dat je graag wilt dat dit privé is voor jou.