Mensen die je helpen - Kinderthuiszorg
Kinderthuiszorg
Als je dingen niet meer zelf kunt en je moet laten helpen door vreemden is dat heel vervelend. Toch kan het juist ook wel prettig zijn om niet altijd aan je ouders te hoeven vragen om je te helpen. Er zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die zorg verlenen aan zieke kinderen en jongeren thuis. Dit wordt kinderthuiszorg genoemd. Zij doen de dingen bij jou die jouw ouders zelf niet kunnen of liever niet willen doen. Denk bijvoorbeeld aan prikken of spoelen.
De verpleegkundigen van kinderthuiszorg
De thuiszorgverpleegkundige kan je helpen om zo veel en lang mogelijk gewoon thuis te blijven, ondanks dat je hulp nodig hebt. De verpleegkundige luistert naar jouw wensen en ideeën over hoe je zorg wilt krijgen. Ze snapt heel goed hoe lastig het voor jou is dat je niet alles zelf kunt en houdt daar rekening mee. Ze is gewend om met zieke jongeren om te gaan.
Betuttelen
Doordat je een ziekte hebt gaan mensen je soms betuttelen. Iedereen doet alles voor je. Misschien vind je dat wel helemaal niet fijn. Geef dat gewoon aan. Vertel wat jij graag zelf wilt doen (en wat niet).
Je kent jouw lichaam het beste
Niemand kent jouw lichaam zo goed als jijzelf. De verpleegkundige kent je ziektebeeld en kan je tips geven hoe je jezelf het beste in een goede conditie kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan het bewegen van je voeten als je een tijd veel stil ligt. Of aan massage van je rug zodat je geen pijn krijgt. Misschien bestelt ze een speciaal matras waardoor je huid minder last heeft van het liggen.
Misschien kun je het zelf doen
Misschien heb je wel injecties nodig, voeding via een sonde, of moet er bloed geprikt worden of word je misschien wel met zalf ingesmeerd. Er zijn heel veel dingen die de verpleegkundige aan jou of je ouders kan leren het zelf te doen als je dat zou willen.
Domme vragen bestaan niet!
Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen meebeslissen of ze een behandeling willen of niet (denk aan bijvoorbeeld medicijnen innemen, sondevoeding of fysiotherapie). Voordat een arts een behandeling mag starten is toestemming van je ouders en van jou zelf nodig. Als ouders en jongere het niet met elkaar eens zijn, dan moet de arts de mening van de jongere volgen. Je moet als jongere wel de voor- en nadelen goed tegen elkaar kunnen afwegen. Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelf over een behandeling. Daarvoor mag en moet je dus ook alle vragen stellen die je hebt. En bedenk: domme vragen bestaan niet!
Je medicatie herinneren
Soms heb je zoveel medicatie dat je ze wel eens vergeet in te nemen. Je kunt je mobiel instellen om je eraan te herinneren dat het tijd is voor je medicijnen.
Leuke dingen doen met verpleegkundige
Je kunt samen met de verpleegkundige ook leuke dingen doen, zoals gekke foto’s maken, een wandeling in een rolstoel of een leuk filmpje voor je ouders of vrienden opnemen.