Mensen die gewoon bij je horen - Vrienden
Soms snappen mijn vrienden er echt helemaal niets van. Ik moet het steeds weer uitleggen…
Bij vrienden of vriendinnen ben je soms even helemaal weg van thuis en hoef je even niet aan je zieke broer of zus te denken. Daar kun je echt van opknappen. Maar soms lijkt het ook of ze geen idee hebben van wat er bij jullie thuis aan de hand is. Logisch want het is ook niet normaal dat je broer of zus zo ziek is.
Gevoel om te 'delen'
Veel jongeren hebben wel eens het gevoel dat ze hun vrienden moeten ‘delen’ met hun zieke broer of zus, omdat die weinig of geen vrienden heeft. Maar jouw vrienden mogen vooral ook je eigen vrienden zijn.
Praten met je vrienden
Veel jongeren spreken liever bij een vriend of vriendin af in plaats van thuis, omdat ze dan minder rekening hoeven te houden met hun zieke broer of zus. Het kan ook lastig zijn om thuis met vrienden of vriendinnen af te spreken als ze je zieke broer of zus nog niet kennen. Het helpt als je van tevoren al vertelt over je zieke broer of zus en over de ziekte. Leg uit wat je broer of zus anders maakt en ook wat er leuk is aan je broer of zus. Als je vrienden dat al weten, hoef je er niet meer over te praten als ze komen.
Je hebt ze nodig
Vrienden heb je extra nodig als je het moeilijk hebt. Jouw vrienden of vriendinnen weten vaak niet precies hoe het is om een zieke broer of zus te hebben. Dat moet je dan wel even uitleggen. Dan kunnen ze je ook steunen en helpen. Met je vrienden kun je ook lekker lachen en leuke dingen doen. Daar gaat het even niet over de ziekte van je broer of zus. En dat is ook wel eens fijn.
Praten als je gepest wordt
Sommige jongeren worden wel eens gepest omdat ze een zieke broer of zus hebben. Of ze krijgen opmerkingen van anderen die iets naars zeggen over hun broer of zus of over de ziekte. Als dat bij jou ook zo is, zeg er dan iets van. Vind je dat lastig? Vertel het dan aan iemand die er wel iets aan kan doen, bijv. je mentor, je ouders of je trainer.